Na dworze już chłodno, ale nie ma co się dziwić mamy już grudzień. A ja dziś dzielę się z Wami dwoma przepisami na rozgrzewające zupy.
Jedna w sumie zrobiona nieoczekiwanie z moją Kasią 😁 Ostatnio zakochała się we Włoszech, a że warunki mało sprzyjające na podróże - to zrobiłyśmy włoski wieczór. Zaprosiłyśmy koleżankę i ugotowałyśmy minestrone. Swoją drogą jak usłyszałam nazwę to skojarzyła mi się z owocami morza 😂 a tak naprawdę nie ma nic z nimi wspólnego. I tak też znalazł się też alkohol z Sardynii - Mirto, włoska muzyka w tle i miło spędzony wieczór gotowy 😁
Ale przejdźmy do rzeczy, zastrzegam na wstępie, że jest mnóstwo przepisów na tą potrawę - my wybrałyśmy wersję mniej czasochłonną.
ZUPA MINESTRONE
1 opak. mieszanki warzyw - u nas mrożone.
Kilka sztuk marchewek
Kilka sztuk ziemniaków
1 cukinia
1 puszka pomidorów
Bulion
Cebula
Parmezan do posypania
I tak naprawdę, wszystko gotujecie aż warzywa zmiękną doprawiacie solą i pieprzem. Przed podaniem posypać parmezanem i voila gotowe 😁
ZUPA CEBULOWA od @zenibyfit
SKŁADNIKI:
5 cebul
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
20g oliwy
1l bulionu
sól, pieprz
Natka pietruszki
Grzanki ( zrobiłam z masłem pietruszkowym)
Obrać cebulę i ziemniaki. Podsmażyć pokrojoną cebulę z czosnkiem na oliwie. Zalać bulionem. Dodać pokrojone ziemniaki. Gotować aż warzywa zmiękną. Zblendować i doprawić. Posypać natką pietruszki i podawać z grzankami.
*kusi mnie zrobienie zupy francuskiej pod pierzynką z ciasta francuskiego 😋 Robił ktoś?
Miłego wieczoru 😁 a ja szukam kolejnych przepisów do przetestowania 👩🍳
Komentarze
Prześlij komentarz